Nie wiesz co przygotować na obiad? Wypróbuj przepis na ogórkowy chłodnik. Do jego wykonania potrzebujesz: ogórków, maślanki, czosnku i szczypiorku.
Składniki:
- 1 l maślanki
- 5 ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz biały
- sól
- orzechy włoskie do posypania
Sposób wykonania:
-
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Natomiast szczypiorek i koperek drobno posiekać.Wrzucić wszystko do miski lub garnka.Zalać całość maślanką.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Liczba porcji: 4