Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Marleny

Tradycyjne polskie zupy. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Zupa pomidorowa Marleny. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, mleczko koksowe i oliwę z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg pomidorów 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu 
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • jogurt i koperek do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem.
    Obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wówczas zmiksować je na gładki przecier.
    Następnie obrany czosnek drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym dodać przecier pomidorowy.
    Wrzucić imbir, kardamon, kurkumę i paprykę.
    Wlać jeszcze 1 l bulionu i gotować na małym ogniu około 1 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze mleczko kokosowe.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem jogurtu oraz koperkiem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *