Tradycyjne polskie zupy. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Zupa pomidorowa Marleny. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, mleczko koksowe i oliwę z oliwek.
Składniki:
- ½ kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- jogurt i koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem.Obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Wówczas zmiksować je na gładki przecier.Następnie obrany czosnek drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić po czym dodać przecier pomidorowy.Wrzucić imbir, kardamon, kurkumę i paprykę.Wlać jeszcze 1 l bulionu i gotować na małym ogniu około 1 minut.Po tym czasie dodać jeszcze mleczko kokosowe.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem udekorować keksem jogurtu oraz koperkiem.
Liczba porcji: 5