Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Krystyny

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przyrządź pyszną zupę pomidorową przepisu Krystyny. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, bulion warzywny i przyprawy.    
 

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego 
  • 6  pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory.
    Trzymać jeszcze razem przez chwilę na małym ogniu.
    Wówczas zalać całość bulionem warzywnym.
    Dodać jeszcze bazylii i paprykę w proszku do smaku.
    Gotować około 15-20 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *