Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowa Bartka

Kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem pomidory w roli głównej, czyli pyszna zupa pomidorowa. Składniki przepisu: pomidory, bulion warzywny, oregano i zioła prowansalskie. 
 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek.
    Wrzucić na nią pomidory z puszki i przesmażyć na małym ogniu.
    Gdy pomidory zaczną się rozpadać zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować.
    Ponownie postawić na ogniu.
    Dodać oregano oraz zioła prowansalskie.
    Doprawić jeszcze do smaku octem winnym, solą i pieprzem.
    Gotować ostanie 5 minut.
    Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *