Kolejny przepis na znakomitą zupę. Tym razem pomidory w roli głównej, czyli pyszna zupa pomidorowa. Składniki przepisu: pomidory, bulion warzywny, oregano i zioła prowansalskie.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek.Wrzucić na nią pomidory z puszki i przesmażyć na małym ogniu.Gdy pomidory zaczną się rozpadać zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować.Ponownie postawić na ogniu.Dodać oregano oraz zioła prowansalskie.Doprawić jeszcze do smaku octem winnym, solą i pieprzem.Gotować ostanie 5 minut.Przed podaniem udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4