Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z brukselki z pasztecikami

Składniki:

  • ½ kg brukselki
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek pora / biała część/
  • 1 litr wywaru z kości
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • sól, cukier, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Z kości i warzyw ugotować wywar. Brukselkę oczyścić, umyć, ugotować w części wywaru ze szczyptą cukru, przetrzeć przez sito. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnego wywaru i śmietaną, wlać do zupy doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Żółtko rozmieszać i połączyć z zupą. Dobrze smakuje z grzankami lub pasztecikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *