Zupa krem kalafiorowa
Zupa krem kalafiorowa4.40 out of 5 based on 344 voters.
Skład:
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- nać pietruszki
- 1l bulionu drobiowego
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany
- szczypta kurkumy
- żółtko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wodę solimy, dodajemy kalafior i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Obrane marchew, pietruszkę, cebulę drobno kroimy i dusimy przez kilka minut, dodajemy posiekana natkę pietruszki. Do wrzącego bulionu dodajemy uduszone składniki, podzielonego na cząstki kalafiora, gotujemy aż zmiękną. Studzimy i miksujemy bardzo dokładnie. Do zmiksowanych składników wlewamy mleko dokładnie wymieszane ze śmietaną, szczypta kurkumy i żółtkiem, podgrzewamy mieszając, nie gotujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa kalafiorowa
- Opublikowano: sobota, 15, styczeń 2005 08:48
- Daga
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa