Skład:
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- nać pietruszki
- 1l bulionu drobiowego
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany
- szczypta kurkumy
- żółtko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wodę solimy, dodajemy kalafior i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Obrane marchew, pietruszkę, cebulę drobno kroimy i dusimy przez kilka minut, dodajemy posiekana natkę pietruszki. Do wrzącego bulionu dodajemy uduszone składniki, podzielonego na cząstki kalafiora, gotujemy aż zmiękną. Studzimy i miksujemy bardzo dokładnie. Do zmiksowanych składników wlewamy mleko dokładnie wymieszane ze śmietaną, szczypta kurkumy i żółtkiem, podgrzewamy mieszając, nie gotujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
2 comments for “Zupa krem kalafiorowa”