Zupa kalafiorowa albo...
Zupę tę sporządza się z kalafiorów albo... z innych warzyw, ograniczeniem jest nasza fantazja i upodobania. W ten sam sposób można przyrządzić zupę z ziemniaków, dyni, szparagów, pora, zielonego groszku, brokułów. Podstawą są warzywa świeże albo mrożone. Bierzemy 0,5 kg kalafiora i gotujemy tak żeby był miękki ale stawiał opór zębom. Część ładnych różyczek (10-15 dag) zostawiamy, resztę zalewamy rosołem (około litra), najlepiej domowym, w ostateczności może być kostka rosołowa albo woda z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy do momentu kiedy kalafior będzie bardzo miękki. Wówczas miksujemy zupę. Pół szklanki śmietany 18 proc. rozprowadzamy z 1 żółtkiem, dodajemy świeżo zmielony biały pieprz oraz jeśli ktoś lubi odrobinę gałki muszkatołowej. Rozprowadzamy z zupą uprzednio hartując poprzez dodawanie po łyżce gorącej zupy. Nie można dopuścić do zagotowania! Na koniec wkładamy całe różyczki kalafiora, można dodać plasterki ugotowanej marchewki. Bardzo lubię tę zupę z dodatkiem świeżego koperku. Zupę podajemy z lanymi kluseczkami ugotowanymi oddzielnie albo z grzankami, ewentualnie z groszkiem ptysiowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa kalafiorowa
- Opublikowano: wtorek, 13, marzec 2007 20:46
- Reneti
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa