Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cytrynowa z ryżem

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 średnie cytryny
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • sól, cukier do smaku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki


 

Sposób przyrządzenia:
Zagotować bulion drobiowy. Cytryny umyć, osuszyć z jednej cytryny odkroić 4 cienkie plasterki, zdjąć nich skórkę .Masło stopić, dodać mąkę i powoli wlewać śmietankę, powoli podgrzewać, gdy zawrze odstawić, wlać do gorącego rosołu. Do tak przygotowanej zupy wycisnąć z pozostałych cytryn sok, przyprawić do smaku solą i szczyptą cukru. Ugotować na sypko ryż wg przepisu na opakowaniu. Porcje ryżu wyłożyć na talerze, zalać gorącą zupą i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki, do każdego talerza dodać plasterek cytryny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *