Zupa chrzanowa z kiełbasą i boczkiem
Zupa chrzanowa z kiełbasą i boczkiem 4.63 out of 5 based on 106 voters.
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- włoszczyzna
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łosik startego chrzanu
- 1/2 l mleka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób wykonania:
Kiełbasę oraz boczek zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrną i pokrojoną włoszczyznę, ząbek czosnki, listek laurowy oraz sól do smaku.
Trzymać na małym ogniu około 1 golizny.
Po tym czasie usunąć warzywa, boczek pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Następnie podgrzać mleko i wlać do zupy.
Dokładnie wymieszać i dodać chrzan, boczek oraz kiełbasę.
Na koniec do każdej porcji włożyć połówki ugotowanych jajek i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 04, luty 2011 23:04
- Bartek Młodzianowski
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa