Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chlebowa sposób pierwszy

 

Składniki:

    – na 1 osobę

    •  rosół z włoszczyzny – ½ l.
    •   chleb żytni lub razowy – 2 do 4 kromek
    • całe jaja – 1 szt.

       składniki opcjonalne:

Sposób wykonania:
Posolić, włożyć do wazy i nalać wrzącym rosołem, ale tylko tyle, aby zaledwie chleb nakryć, i niech tak chwilę postoi. Potem wbić tyle całych jaj, ile osób, na chleb, i zalać prędko wrzącym rosołem, aby się białka ścięły, a żółtka pozostały miękkie. Przed wydaniem można jeszcze włożyć,kromkę chleba.

/składnia i pisownia oryginalna dla „Kuchni znakomitej” wyd. z ok. 1920 r./

 

 

1 comment for “Zupa chlebowa sposób pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *