Ziemniaczano-jabłkowe kotleciki
Ziemniaczano-jabłkowe kotleciki4.64 out of 5 based on 107 voters.
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 kwaśne jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- soda oczyszczona, sól
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do masy ziemniaczanej, dodać mąkę. Z białek ubić na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie, delikatnie wymieszać. Z powstałej masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: czwartek, 17, luty 2011 12:21
- Ryszard Ewertowski
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak