Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kluski z powidłami

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  •  łyżki masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • sól

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zemleć.
Wówczas dodać masło, jajko, mąkę oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić i z powstałego ciasta uformować wałek.
Pokroić go na plastry i w środku każdego zrobić wgłębienie palcem.
Nałożyć w nie powidła i uformować kulki.
Smażyć je an rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *