Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielone wstążki z kawałkami jagnięciny

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
  • 350 g zielonego makaronu wstążki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Jagnięcinę pokroić w paski, które podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W między czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    Następnie mięso wyjąć a na ta sama patelnie wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić po czym wlać bulion oraz śmietanę i całość zagotować.
    Dodać soczewicę i trzymać na ogniu około 8 minut.
    Po tym czasie dodać zagęstnik do sosów i ponownie doprowadzić do wrzenia.
    Na koniec dodać posiekany szczypiorek oraz mięso.
    Podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *