Zapiekany kalafior Karoliny
Zapiekany kalafior Karoliny0 out of 5 based on 0 voters.
Przez żołądek do serca. Dziś przepis na znakomitego zapiekanego kalafiora przepisu Karoliny. Do wykonania przepisu potrzebujesz: kalafiora, sera cheddar, masła, mąki i mleka.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.Następnie wrzucić je do garnka z osoloną wodą i gotować około 5 minut.W między czasie w rondelku roztopić masło.Dodać do niego mąkę i energicznie mieszając wlewać stopniowo mleko.Gdy całość zgęstnieje dodać ser oraz gałkę muszkatołową.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Podgotowany kalafior odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Polać go sosem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: poniedziałek, 05, październik 2015 03:49
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak