Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Karoliny

Przez żołądek do serca. Dziś przepis na znakomitego zapiekanego kalafiora przepisu Karoliny. Do wykonania przepisu potrzebujesz:   kalafiora, sera cheddar, masła, mąki i mleka. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Następnie wrzucić je do garnka z osoloną wodą i gotować około  5 minut.
    W między czasie w rondelku roztopić masło.
    Dodać do niego mąkę i energicznie mieszając wlewać stopniowo mleko. 
    Gdy całość zgęstnieje dodać ser oraz gałkę muszkatołową.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Podgotowany kalafior odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Polać go sosem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *