Przez żołądek do serca. Dziś przepis na znakomitego zapiekanego kalafiora przepisu Karoliny. Do wykonania przepisu potrzebujesz: kalafiora, sera cheddar, masła, mąki i mleka.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżki sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.Następnie wrzucić je do garnka z osoloną wodą i gotować około 5 minut.W między czasie w rondelku roztopić masło.Dodać do niego mąkę i energicznie mieszając wlewać stopniowo mleko.Gdy całość zgęstnieje dodać ser oraz gałkę muszkatołową.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Podgotowany kalafior odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Polać go sosem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4