Zapiekany kalafior Ewy
Zapiekany kalafior Ewy0 out of 5 based on 0 voters.
Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z warzyw. Zapiekany kalafior Ewy. Przepis zawiera: kalafior, masło, natkę pietruszki.
Składniki:
- 1 kalafior
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki.Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.Ugotować na półtwardo.Wówczas kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Skropić go sokiem z cytryny.Następnie żółty ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i posypać kalafior.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: sobota, 30, czerwiec 2018 17:52
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak