Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Ewy

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z warzyw. Zapiekany kalafior Ewy. Przepis zawiera: kalafior, masło, natkę pietruszki. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
    Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.
    Ugotować na półtwardo.
    Wówczas kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Skropić go sokiem z cytryny.
    Następnie żółty ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i posypać kalafior.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.
    Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *