Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z warzyw. Zapiekany kalafior Ewy. Przepis zawiera: kalafior, masło, natkę pietruszki.
Składniki:
- 1 kalafior
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki.Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.Ugotować na półtwardo.Wówczas kalafiora odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Skropić go sokiem z cytryny.Następnie żółty ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i posypać kalafior.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 6