Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dorsza w zieleninie

Składniki:

  • 40 dag filetów dorsza
  • ½ kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła do formy

Sposób wykonania:
Do masła wrzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Następnie filety rybne skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Rozsmarować na filetach masło ziołowe.
Natomiast bułkę tartą wymieszać z  startym parmezanem, oliwa oraz skórką z cytryny.
Przełożyć pastę na wierzch zapiekanki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *