Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Yambalaya

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 20 dag cienkich parówek
  • 30 dag bekonu
  • 20 dag langusty (konserwa),
  • 30 dag pomidorów
  • 8 dag margaryny
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i papryka do smaku


Sposób przyrządzenia:
Pokrajaną na cienkie plastry cebulę lekko zrumienić na margarynie, dodać pokrajany 'na kawałki bekon i przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i pokrajane pomidory, roztarty czosnek, oczyszczoną z gniazdek i pokrajaną na wąskie paski paprykę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dusić do miękkości pod przykryciem. Ryż gotować 15 min. w dużej ilości wody, odcedzić, spłukać pod bieżącą zimną wodą. Dobrze odsączony ryż wymieszać w naczyniu do zapiekania z uduszonym bekonem i warzywami, pokrajanymi parówkami i rozdrobnioną langustą, zapiekać w piekarniku 18 min. Podawać w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *