Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne uszka Danuty

Wigilijny barszcz nie może obejść się bez pysznych uszek. Wypróbuj nasz przepis na wigilijne uszka. Aby je wykonać potrzebujesz: mąki, jajek, pieczarek i suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 kg pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów 
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiać mąkę.
    Dodać do niej masło i razem posiekać.
    Następnie wbić jajka.
    Całość zagniatać dodając stopniowo po odrobinie wody, aby ciasto lepiej się zlepiło.
    Ugniatać do momentu, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas je rozwałkować i wykroić z niego krążki.
    Natomiast pieczarki obrać i drobno pokroić.
    Obraną cebulę posiekać.
    Suszone grzyby wcześniej namoczyć w wodzie po czym je również drobno pokroić.
    Wszystkie składniki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i przesmażyć.
    Gotowe odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas wbić jeszcze jajka i wsypać bułkę tartą.
    Wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstały farsz rozłożyć na krążkach ciasta.
    Zlepić ciasto na pół po czym złączyć przeciwległe brzegi.
    Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek.
    Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *