Wigilijna tilapia w sosie pesto i pomidorach
Wigilijna tilapia w sosie pesto i pomidorach4.60 out of 5 based on 395 voters.
Składniki:
- 2 duże filety z tilapii (pangi, morszczuka, karmazyna…..)
- 1 szklanka pokrojonych pomidorów bez skórki lub pomidorków koktajlowych
- 5 obranych, rozgniecionych ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki pesto
- 1 cytryna
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dusić powoli. Sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z Pesto. Umytą i osuszoną rybą przyprawić solą i pieprzem, obficie posmarować przygotowaną pastą z Pesto i soku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 10 minut. Po tym czasie rybę wyjąć z piekarnika, obłożyć pomidorami z dodatkami i piec kolejne 10 minut. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Maria R
- Szczegóły
- Kategoria: Tilapia
- Opublikowano: niedziela, 14, grudzień 2008 13:21
- Maria R
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla