Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina przykryta słoniną

 

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • 10 dag słoniny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szkl śmietany
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek jałowca

Sposób wykonania:

  1. Do moździerza przełożyć ziarenka jałowca, pieprzu oraz sól.
    Całość utrzeć po czym powstałą mieszanka natrzeć dokładnie mięso.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki i owinąć go plastrami słoniny .
    Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
    Polać całość roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Gdy słonina się zarumieni zsunąć ją na bok a mięso posypać cukrem pudrem.
    Po upieczeniu do sosu z pieczenia dodać śmietanę, mąkę oraz sok z cytryny.
    Całość wymieszać i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Przed podaniem polać nim mięso.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *