Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe szaszłyki w marynacie curry

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na danie z wieprzowiny.  Tym razem wieprzowe szaszłyki w marynacie curry. Przepis zawiera: mięso wieprzowe, jogurt grecki, curry oraz czosnek. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego 
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso wieprzowe dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić go w średniej wielkości kostkę.
    Natomiast do miseczki przelać jogurt grecki.
    Dodać do niego curry oraz słodką paprykę, wymieszać.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do marynaty.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do gotowej marynaty przełożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 3 godziny.
    Im dłużej mięso będzie się marynować tym lepiej.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *