Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny żurek Anki

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego Wielkanocnego żurku. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, boczku, chrzanu oraz jajek. 
 

Składniki:

  • 300 g białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 szkl żuru
  • 80 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Cebulę przekroić na pół i opalić na ogniem.
    Wówczas przełożyć ja do garnka.
    Dodać wędzony boczek oraz kiełbasę.
    Zalać całość  2 litrami wody.
    Gotować około 15 minut po czym wyjąc kiełbasę i pokroić ja na plasterki.
    Boczek gotować jeszcze w wywarze około 20 minut.
    Po tym czasie całość przecedzić a do wywaru wlać żurek.
    Zagotować wrzucić kiełbasę oraz dodać chrzan.
    Gotować chwilę po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
    Na koniec zaprawić zupę śmietaną. 
    Przed podaniem wrzucić jeszcze cząstki ugotowanych jajek na twardo.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *