Wielkanocny żurek Anki
Wielkanocny żurek Anki0 out of 5 based on 0 voters.
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznego Wielkanocnego żurku. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, boczku, chrzanu oraz jajek.
Składniki:
- 300 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 szkl żuru
- 80 g wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 150 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Cebulę przekroić na pół i opalić na ogniem.Wówczas przełożyć ja do garnka.Dodać wędzony boczek oraz kiełbasę.Zalać całość 2 litrami wody.Gotować około 15 minut po czym wyjąc kiełbasę i pokroić ja na plasterki.Boczek gotować jeszcze w wywarze około 20 minut.Po tym czasie całość przecedzić a do wywaru wlać żurek.Zagotować wrzucić kiełbasę oraz dodać chrzan.Gotować chwilę po czym doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Na koniec zaprawić zupę śmietaną.Przed podaniem wrzucić jeszcze cząstki ugotowanych jajek na twardo.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: środa, 12, kwiecień 2017 05:35
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa