Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywa w piwnym cieście

Składniki:

  • 13 dag mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/8 l jasnego piwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 20 dag młodej cukini,
  • 25 dag brokułów,
  • 10 dag młodej marchewki,
  • 12 niedużych pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • Kilka zielonych gałązek pietruszki i melisy,
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Z mąki, żółtek i piwa zrobić ciasto, doprawić solą i pieprzem. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta. Odstawić na 15 min. Cukinię umyć i pokroić na plastry. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Jak duże to przekroić na pół. Marchewkę obrać, pieczarki umyć i pozostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i podzielić na pierścienie. Marchew, brokuły i cukinię zalać wrzątkiem i chwilę blanszować. Odcedzić. Pieczarki włożyć na chwilę do rozgrzanego tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową, posolić. Zblanszowane warzywa, grzyby, cebulę oraz gałązki pietruszki i melisy, zanurzać w cieście i piec na złoty kolor w rozgrzanym smalcu. Bardzo dobrze smakują z ostrymi sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *