Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warszawskie piernikowe ciasto

Składniki:

    • mąka pszenna 2 szklanki
    • mąka ziemniaczana 2 szklanki
    • miód 1,5 szklanki
    • jajka 2 sztuki
    • przyprawa do pierników 1 opakowanie
    • skórka z pomarańczy
    • soda oczyszczona 1 łyżeczka

    Sposób przyrządzenia:
    Miód należy zagotować w rondelku i ubić mikserem na białą masę. Mąkę
    ziemniaczaną należy wymieszać z mąką pszenną. Do mąki należy dodać sodę
    oczyszczoną, miód, wszystko posiekać nożem, dodać żółtka, otartą skórkę
    pomarańczową i przyprawę do pierników. Pod koniec mieszania ciasta
    należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto należy delikatnie
    wymieszać i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60
    minut.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *