Składniki:
- • mąka pszenna 2 szklanki
• mąka ziemniaczana 2 szklanki
• miód 1,5 szklanki
• jajka 2 sztuki
• przyprawa do pierników 1 opakowanie
• skórka z pomarańczy
• soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
Miód należy zagotować w rondelku i ubić mikserem na białą masę. Mąkę
ziemniaczaną należy wymieszać z mąką pszenną. Do mąki należy dodać sodę
oczyszczoną, miód, wszystko posiekać nożem, dodać żółtka, otartą skórkę
pomarańczową i przyprawę do pierników. Pod koniec mieszania ciasta
należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto należy delikatnie
wymieszać i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60
minut.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos