Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Waniliowy deser Iwony

Składniki:

  • 30 dkg cukru
  • 4 jajka
  • ¾ litra mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Z laski wanilii wydłubać miąższ. Zagotować mleko z wanilią i połową cukru. Żółtka zmiksować ze skrobią kukurydzianą, nadal  mieszać, wlewając powoli gorące mleko. Powoli podgrzewać, mieszając na najmniejszym ogniu, aż masa zgęstnieje/nie gotować/. Krem przestudzić, przełożyć do misy. Białka ubić na  sztywno, pod koniec ubijania wsypać powoli 10 dkg cukru, dobrze ubitą  pianę wyłożyć na krem. Pozostały cukier podgrzewać z kilkoma kroplami soku z cytryny, aż powstanie karmel. Nim zastygnie, ozdobić nim deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *