Waniliowy biszkopcik
Waniliowy biszkopcik 4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szkl. mąki
- ¾ szkl. cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- łuszcz do formy
- tarta bułka
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
-
Żółtka roztrzepać z 2 łyżkami gorącej wody po czym dodać ½ szkl. cukru pudru i całość dokładnie wymieszać.
Następnie białka ubić z ¼ szkl. cukru i cukrem waniliowym i dodać do masy żółtkowej, delikatnie połączyć.
Na sam koniec dodać jeszcze mąkę.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: wtorek, 08, marzec 2011 08:51
- Iwona Modrzyńska
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy