Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • śliwki węgierki

Sposób wykonania:

  1. Mąkę , jajka, cukier waniliowy, cukier puder ora proszek do pieczenia dokładnie ze sobą zmiksować po czym dodać masło i dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić o lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyj kac z lodówki i rozwałkować, wyłożyć na dnie formy.
    Następnie śliwki wydrylować i układać na cieśnie jedną obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *