Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka w pomarańczach Krystyny

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na udka w pomarańczach. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, pomarańczy miodu i bulionu warzywnego.   
 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyści cv i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie z jednej pomarańczy wycisnąć sok.
    Zaś drugą pokroić na plasterki.
    Dodać do nich rozmaryn, miód oraz bulion warzywny.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować przez całą noc.
    Następnego dnia wyjąc mięso z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *