Ucierany sos Anny
Ucierany sos Anny 4.25 out of 5 based on 4 voters.
Składniki:
- 1 żółtko
- ¾ szkl oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki letniej przegotowanej wody
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrany czosnek przetrzeć przez praskę po czym utrzeć razem z solą.
Następnie dodać odrobinę oliwy z oliwek, wymieszać.
Dodać żółtko i dokładnie ucierać, dodając resztę oliwy.
W trakcie ucierania dodawać również wodę.
Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 15, luty 2013 12:25
- Anna Celińska
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny