Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tulipan Wioletty

Składniki:

  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 1 1/2 lub 2 łyżki dobrego kakao
  • 4 łyżki maku

Masa:

  • 2 śmietany kremówki (2-250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe


Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i cukier waniliowy. dodać żółtka, olej; wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na 4 równe części. do 1 dodać kisiel cytrynowy, do 2 kisiel truskawkowy, do 3 kakao, a do 4, 4 łyżki maku. Nakładać ciasto na brytfannę łyżką na przemian 1, 2, 3, 4, i znów 1, 2, 3, 4 itd. Ubić 2 śmietany 30% słodkie i dodać 1/2 szklanki cukru pudru i połączyć z dwoma tężejącymi galaretkami. Obie galaretki rozpuścić należy w 1 szklance wody. Ciasto przekroić na pół i posmarować 3/4 śmietany resztę na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladą. Gorąco polecam, ciasto jest bardzo dobre!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *