Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawki i poziomki schowane w galaretce

Składniki:

  • ¾ szkl. truskawek
  • ¾ szkl. poziomek
  • 2 szkl. białego deserowego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • bita śmietana

    Sposób wykonania:
    1 ½ szkl. wody z dodatkiem miodu, cukru i soku z cytryny doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w ½ szkl. wody.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać jeszcze wino.
    1/3 powstałej galaretki wylać do salaterki a gdy stężenie ułożyć na niej warstwę pokrojonych truskawek.
    Zalać je połową pozostałej galaretki i ułożyć na niej poziomki.
    Zalać pozostał a galaretką.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *