Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z serkiem i truskawkami

Składniki:

 

  • kruche ciasto
  • masło
  • 200 g twarożku śmietankowego
  • 1 ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • starta skórka i sok z limonki
  • 500 g truskawek
  • 1 szkl. soku z czerwonych pomarańczy
  • galaretka owocowa
  • listki melisy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Do twarożku dodać śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz skórkę i sok z limonki.
    Całość dokładnie zmiksować  i rozsmarować na kruchym cieście.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 60 minut.
    W między czasie sok z pomarańczy doprowadzić do wrzenia po czym rozpuścić w nim galaretkę.
    Na upieczonym cieście rozłożyć truskawami pokrojone w plasterki aby zachodziły jedno na drugie i polać je tężejącą galaretką.
    Udekorować listkami melisy.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *