Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 200 g twarożku śmietankowego
- 1 ½ szkl. kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- starta skórka i sok z limonki
- 500 g truskawek
- 1 szkl. soku z czerwonych pomarańczy
- galaretka owocowa
- listki melisy
Sposób wykonania:
- Do twarożku dodać śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz skórkę i sok z limonki.
Całość dokładnie zmiksować i rozsmarować na kruchym cieście.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 60 minut.
W między czasie sok z pomarańczy doprowadzić do wrzenia po czym rozpuścić w nim galaretkę.
Na upieczonym cieście rozłożyć truskawami pokrojone w plasterki aby zachodziły jedno na drugie i polać je tężejącą galaretką.
Udekorować listkami melisy.