Składniki:
- kruche ciasto
- masło
- 3 pomarańcze
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 100 g zmielonych migdałów
- płatki migdałowe
Sposób wykonania:
- Obrane pomarańcze pokroić w krążki.
Następnie mleko z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia.
W między czasie jedno żółtko z dodatkiem 3 łyżek cukru utrzeć po czym dodać ½ mąki ziemniaczanej oraz wlać mleko.
Trzymać na małym ogniu do zgestnienia, wówczas zdjąć z ognia.
Resztę cukru utrzeć z masłem, drugim żółtkiem, resztą mąki i migdałami.
Gdy powstanie jednolita masa nie przerywając mieszania dodawać krem.
Ułożyć go na plastrach pomarańczy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.