Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik czekoladowy z wafli

 

Składniki:

  • 1 ½ szkl. wafli czekoladowych
  • ¼ szkl. cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 150 g czekolady mlecznej
  • ¼ szkl. gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

Sposób wykonania:

  1. Wafle pokruszyć po czym dodać do nich 2 łyżki cukru oraz stopione masło.
    Całość dokładnie utrzeć po czym wyłożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i upiec po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie czekoladę roztopić razem ze śmietaną, wówczas dodać cukier i mieszać aż całość dokładnie się rozpuści po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Do ostygniętej masy dodać żółtka oraz aromat waniliowy.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałą masą przełożyć wafle i ułożyć jeden na drugim, boki i wierzch również posmarować masą. udekorować i wstawić do lodówki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *