Tilapia w sosie z bazylii
Tilapia w sosie z bazylii4.63 out of 5 based on 92 voters.
Składniki:
- 4 filety tilapii
- ½ szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- pęczek bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 dkg sera / oscypek/ lub feta
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać. W talerzu rozbić jajka, roztrzepać. Filety moczymy w jajku, w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Przyrządzamy sos. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. Ilość czosnku zależy od tego jak ostry ma być sos. Miksujemy z oliwą. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser. Porcje ryby wykładamy na półmisek i polewamy przyrządzonym sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Tilapia
- Opublikowano: środa, 24, listopad 2010 09:12
- Łucja Staniewska
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla