Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z masą jabłkową

Składniki:

 

  • kruche ciasto
  • masło
  • 3 kwaśne jabłka
  • pomarańcza
  • 2/3 słoika dżemu morelowego
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka pomarańczowa
  • łyżka koniaku

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej masłem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
    W między czasie obrane jabłka pokroić na kawałki a pomarańcze pokroić na plastry.
    Następnie cukier skropić koniakiem i podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopi po czym dodać owoce i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu.
    Po kilku minutach dodać dżem, wymieszać i po 3 minutach zdjąć z ognia.
    Wlać wodę aby całość było około 2 szklanki.
    Wsypać galaretkę i gdy masa zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Z resztek ciasta ułozyć na wierzchy kratke i zezłocić wierzch w pierkaniku.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *