Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tapenada przepisu Ewy

Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tapenada przepisu Ewy. Aby ją przygotować potrzebujesz: zielonych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do blendera wrzucić zielone oliwki.
    Dodać do nich obrane ząbki czosnku oraz kapary. 
    Wrzucić jeszcze liski bazylii oraz natkę pietruszki.
    Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
    Doprawić ją do smaku pieprzem.
    Gdyby pasta wyszła za gęsta dodać do niej jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *