Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska czerwona pasta curry

Składniki:

    • 25 dkg suszonych papryczek chili
    • 10 ziaren czarnego pieprzu
    • 1 łyżka ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka nasion kminku
    • 1 łyżeczka suszonej kazirodki
    • 4 łodygi trawy cytrynowej
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka tartego imbiru
    • 1 łyżeczka otartej skórki limonki
    • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka pasty z krewetek
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Na suchej patelni wyprażyć, nie rumieniąc, nasiona ze strąków chili, pieprz czarny, nasiona kolendry, kminek, kazirodcę. Gdy mieszanka zacznie pięknie pachnieć, przesypać ją do dużego moździerza, pozwolić aby się schłodziły. Łodygi trawy cytrynowej ułożyć na desce do krojenia i uderzając płaską stroną dużego noża rozdzielić je na włókna, oddzielić miąższ palczatki od włóknistych części łodygi i razem z powloką papryczek chili drobniutko posiekać. Dodać wszystkie składniki do moździerza i ucierać aż uzyskamy jednorodną pastę. Oczywiście tradycyjny moździerz można zastąpić mikserem jednak efekt będzie gorszy. Tak przyrządzoną pastę można przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach bardzo długo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *