Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpinak z koprem i serem fetą

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 kg szpinaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 2 jajka
  • 200 g greckiej fety
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła
  • 225 g greckiego ciasta filo

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekana cebulę po czym dodać  szpinak.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki, koper oraz jajka.
Dodać jeszcze pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie płat ciasta podzielić na mniejsze kawałki i przekładać w brytfannie raz ciasto raz szpinak.
Rozłożyć na nim farsz i przykryć drugą połówką ciasta.
Górną warstwę naciąć nożem aby powstało 6 kwadratów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *