Szpinak z koprem i serem fetą
Szpinak z koprem i serem fetą 1.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 kg szpinaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 2 jajka
- 200 g greckiej fety
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- 225 g greckiego ciasta filo
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekana cebulę po czym dodać szpinak.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać posiekaną natkę pietruszki, koper oraz jajka.
Dodać jeszcze pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku.
Następnie płat ciasta podzielić na mniejsze kawałki i przekładać w brytfannie raz ciasto raz szpinak.
Rozłożyć na nim farsz i przykryć drugą połówką ciasta.
Górną warstwę naciąć nożem aby powstało 6 kwadratów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Szpinak
- Opublikowano: poniedziałek, 07, styczeń 2013 09:14
- Joanna Frątczak
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak