Szparagi z grilla z czosnkiem i sezamem
Szparagi z grilla z czosnkiem i sezamem4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
-
- 16 młodych, oczyszczonych szparagów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- śmietana
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków nabijać po 4 szparagi. Do każdej porcji użyć po 2 patyczki na które nabijamy szparagi tworząc rodzaj „tratwy”. Sos sojowy wymieszać z olejem i czosnkiem, mieszanką smarować szparagi. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony obracając i smarując olejem z dodatkami. Przed podaniem polać śmietaną, posypać sezamem, solą i pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: poniedziałek, 16, kwiecień 2012 11:39
- Paulina Łuk
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak