Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Poznaj sekret przepysznych, soczystych szaszłyków z wieprzowiny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: polędwicy wieprzowej, musztardy, oliwy, sosu sojowego i soku z limonki. 
 

Składniki:

  • ½ kg polędwicy wieprzowej 
  • 3 łyżki musztardy 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie opłukać pod bieżącą wodą po czym osuszyć go na papierowym ręczniku.
    Pokroić w kwadraty o średniej wielkości.
    Następnie do miseczki przelać oliwę.
    Dodać do niej sok z limonki oraz musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać. 
    Następnie dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, listek laurowy i sos sojowy.
    Wrzucić jeszcze posiekaną kolendre i dodać pieprz do smaku. 
    Z racji, że dodawany był sos sojowy doprawić tylko szczypta soli, aby marynata nie była zbyt słona. 
    Do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *